
Hjelpemidler
​​Det er mange som kan ha nytte av hjelpemidler for seksuallivet. ​
Hjelpemidler kan deles inn i tre kategorier:
​​
1. Behandlingshjelpemidler
2. Sexhjelpemidler på rammeavtale
3. Sexhjelpemidler som ikke er på rammeavtale
​
Her er noen eksempler:
-
Penispumpe for menn som har gjennomgått en prostataoperasjon
-
Dilatorer for kvinner som har har hatt kreft og fått stråling i underlivet
-
Dilator for transkvinner som har gjennomgått kjønnsbekreftende operasjon
-
Vibrator for kvinner og menn med underlivssmerter, nedsatt sirkulasjon og/ eller redusert følsomhet​
-
Hjelpemidler for onani ved nedsatt håndfunksjon
-
TENS for smertelindring, muskelstimulering eller tibialisstimstimulering (ved urinkontinens eller underlivssmerter)​
-
Biofeedback med nedsatt kontakt med bekkenbunnsmuskulatur
​
​
​​​​
​​
1. Behandlingshjelpemidler

Dersom du skal søke på et apparat for elektrostimulering, biofeedback, TENS og TEMS er det dette er søknadskjemaet du skal bruke. Klikk på skjemaet for en digital, nedlastbar versjon.
​
Skjemaet fylles enkelt ut med pasientens personalia, diagnose og en kort begrunnelse/ forklaring på hva apparatet skal brukes til og hvorfor.
​
Deretter fyller du inn hvilket apparat det er snakk om. Dersom pasienten trenger ekstra hudelektroder, prober eller annet fylles det også inn her.
​
Til slutt skriver du om pasienten har fått opplæring eller ikke (hvis ja må du skrive av hvem) og informasjon om arbeidsplassen din. ​
Som regel søkes det om et tidsavgrenset utlån. Etter endt periode vurderer du og pasienten om vedkommende ønsker å låne apparatet lengre, om de skal sende det inn eller om de trenger et permanent lån. ​
​
Som regel søkes det om et tidsavgrenset utlån. Etter endt periode vurderer du og pasienten om vedkommende ønsker å låne apparatet lengre, om de skal sende det inn eller om de trenger et permanent lån.
Hvem som kan søke på disse apparatene varierer fra helseforetak til helseforetak. Noen krever at pasienten har blitt vurdert i spesialisthelsetjenesten. Noen krever søknad fra lege i spesialisthelsetjenesten. Noen krever søknad fra fastlege, og noen godkjenner søknad fra terapeut med tilstrekkelig kompetanse. For å få kompetanse på disse hjelpemidlene kan du blant annet ta kurs hos Quintet.
Klikk på lenken for å se kursoversikt. ​
​​
​​​Ta kontakt med ditt foretak for å høre hvilke retningslinjer de har, og om du er kvalifisert til å søke.
​
Søknaden skal sendes inn til din lokale behandlingshjelpemiddelenhet. Dersom du er usikker på hvilken du tilhører, klikk på bildet og fyll inn postnummeret ditt.
​
​
2. Sexhjelpemiddel på rammeavtale


Disse hjelpemidlene rekvireres enkelt fra NAV. Det er kun leger som kan rekvirere sexhjelpemidler per i dag, men fortell gjerne legen hva du mener pasienten trenger og hvorfor, samt vis legen hvor hen kan søke. Her trengs det ingen begrunnelse, men dersom pasienten trenger mer enn ett hjelpemiddel må det sendes en søknad for hvert hjelpemiddel.
​
Sexhjelpemidler skal i utgangspunktet bare søkes på når den seksuelle funksjonsevnen forventes å være nedsatt i minst 2 år, og skal som hovedregel ikke brukes for å behandle sykdom eller skade.
​
Når det er sagt benyttes noen av disse til behandling. Vibrasjonsterapi kan for eksempel nyttig ved smerter, redusert sirkulasjon og økt tonus i muskulatur.
3. Sexhjelpemidler som ikke er på rammeavtale

Dersom din pasient trenger et hjelpemiddel som ikke er på rammeavtale (rekvisisjonsberettiget) må du skrive en søknad og begrunne hvorfor pasienten trenger nettopp dette hjelpemiddelet. Tidligere måtte man skrive en papirsøknad som skulle sendes til tre ulike instanser. Nå kan alt gjøres digitalt via skjemaet til NAV, av en lege.
Det kan for eksempel være snakk om huskestolen "Intimate Rider". Den gjør det mulig for personer med sykdom, skade eller funksjonsnedsettelse å være mer aktiv under samleie. ​​